Monday, 28 September 2009

PKFZ: Nizar Tak Yakin Siasatan Polis Telus

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan malam tadi menafikan laporan berita yang memetik beliau sebagai berkata bahawa ada menteri akan dipanggil bagi membantu siasatan kes penyiaran dan penyebaran kertas kabinet mengenai isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, Musa menafikan pernah menyatakan bahawa menteri akan dipanggil bagi tujuan itu ketika menghadiri satu majlis di ibu pejabat polis daerah Ampang Jaya pagi semalam.

"Apa yang beliau (Musa) katakan adalah saksi atau individu akan dipanggil bagi membantu siasatan dan kenyataan mereka diambil," kata Penolong Pengarah Pengurusan bagi Hal Ehwal Awam ACP Lai Yong Heng dalam kenyataan itu.

Polis dijangka mengesan mereka yang dipercayai terlibat dalam kes penyiaran dan penyebaran kertas kabinet itu yang melibatkan isu PKFZ.

Penyiaran kertas kabinet itu di laman web Malaysia Today, yang berkaitan projek PKFZ bernilai RM12.5 bilion telah mengundang kemarahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengecam tindakan itu, kerana dokumen berkenaan membabitkan Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Kertas Kabinet 18 muka surat itu didakwa sebagai memorandum daripada Kementerian Kewangan pada Jun 2007, untuk mendapatkan persetujuan kabinet bagi memikirkan semula untuk meluluskan pinjaman mudah sebanyak RM4.6 bilion bagi membiayai projek PKFZ.

Berasaskan penafian ini, Nizar tak yakin pihak polis akan menjalankan siastan telus dan merungkai kes berbilion ringgit ini. Mantan MB Perak tersebut percaya, bahawa siasatan polis hanya gimik politik DS Najib bagi memperbaiki imej BN.

Jika kerajaan serius merungkai kes PKFZ ini, satu suruhanjaya diraja perlu ditubuhkan, jika tidak isu ini akan menjadi bahan utama yang akan dibawah ke persidangan Parlimen akan datang.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP