Tuesday, 15 June 2010

Ada YB Cari Nama Melalui PTPTN

Bukan main bangganya seorang YB bersalaman dengan pelajar yang mendapat pinjaman PTPTN baru-baru ini.

PTPTN sudah wujud sejak tahun 1997 untuk kemudahan para pelajar yang tidak mendapat tajaan biasiswa kerana kecemerlangan akademik yang kurang memuaskan, namun masih berpeluang diterima di perguruan tinggi samaada IPTA atau IPTS.

Baru-baru ini di Kota Belud berlangsung penyampaian bayaran awal kepada para pelajar sebanyak RM1,500 seorang sebagai persediaan awal, namun YB berkenaan mengambil kesempatan seolah-olah kerana dia lah pinjaman itu diberikan.

Tahun ini PTPTN menyediakan RM33 bilion bagi 200,000 pelajar untuk melanjutkan pelajaran di perguruan tiggi.

Dalam perkembangan lain, seramai 100,000 peminjam yang melibatkan RM1.9 bilion masih enggan membayar pinjaman dan kemungkinan akan dimufliskan

1 comments:

rojokobog 17 June 2010 at 11:16  

Salam Dayang,
Program penyampaian PTPTN oleh setiap Ahli Parlimen seluruh Negeri Sabah telah diilhamkan oleh pengurusan tertinggi PERBADANAN TABUNG PENGAJIAN TINGGI NASIONAL. pada mula saya pun berpendapat seperti Dayang juga tapi akhirnya saya mendapat jawapan bahawa pihak PTPTN telah mengadakan program tersebut untuk menjemput setiap Ahli Parlimen bagi majlis penyampaian wang pinjaman tersebut, samada Ahli Parlimen tersebut datang sendiri atau menghantar wakil beliau untuk hadir...sama-sama lah kita kongsi berita yang tidak berapa sensasi ini...mohon maaf jika terlebih kata.

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP